Relatie tips voor ouderen

Ouderen weten natuurlijk vaak meer over het onderhouden van relaties dan jongeren. Ze hebben meer ervaring, zijn vaak wat geduldiger en weten ook wat ze wel en niet willen. Hierdoor kan het ook juist moeilijk zijn om een relatie goed te houden. Lees hier de relatie tips voor ouderen.

Relatie tip voor ouderen 1:

Wanneer je ouder bent, heb je vaak al een bepaalde structuur in je leven, bepaalde sociale contacten, verplichtingen en andere dingen die je dagelijkse leven invullen. Daardoor kan het moeilijk zijn om voor een nieuwe relatie tijd vrij te maken. Toch is dit heel erg belangrijk. Niet alleen omdat jullie die tijd nodig hebben voor elkaar, maar ook omdat het voor de ander fijn is om te weten dat je speciaal tijd vrij maakt.

**Relatie tip voor ouderen 2: **

Het is niet alleen belangrijk dat je tijd voor elkaar maakt, maar het is ook belangrijk dat je creatief bent met de tijd die je samen hebt. Je kunt wel steeds dezelfde dingen ondernemen, maar dat gaat na een tijdje ook vervelen en dan kom je toch in een sleur terecht. Zorg dus dat je af en toe een uitspatting maakt. Ga bijvoorbeeld niet steeds bij hetzelfde tentje eten, maar verras je partner eens met een exotische maaltijd of een gezellige high-tea. Als je dat normaal niet doet natuurlijk.

**Relatie tip voor ouderen 3: **

Communicatie is heel belangrijk en hoewel ouderen nogal eens de neiging hebben om verstandig te zijn en te zwijgen, is dit vaak funest voor een relatie. Zeker wanneer je al een tijdje in een relatie zit is het een goed idee om een vast tijdstip in te plannen waarop je de tijd neemt om met elkaar te communiceren over wat je niet bevalt binnen de relatie, maar voor ook wat je wel bevalt.

Relatie tip voor ouderen 4:

Ouderen hebben snel de neiging om alles samen te gaan doen en volledig afhankelijk van elkaar te worden. Probeer dit te voorkomen. Houd je eigen vrienden, ga nog steeds naar je eigen verenigingen en probeer juist om ook tijd apart door te brengen. Je hebt op die manier ook nog wat te vertellen aan elkaar en je raakt je eigen persoontje niet kwijt omdat je volledig mee gaat in het leven van de ander.

**Relatie tip voor ouderen 5: **

Ouderen voelen zich soms ongemakkelijk in het aantrekkelijk blijven. Het lichaam verandert en dat kan iemand onzeker maken. Dat is nergens voor nodig. Wanneer je vroeger van bijvoorbeeld uitdagende lingerie of mooie kleding hield, dan is het geen reden om hier niets meer mee te doen omdat je ouder bent geworden. Juist wanneer je ouder wordt, zul jij je beter voelen wanneer je extra tijd en aandacht aan jezelf en je uiterlijk besteedt en je zult merken dat je partner dat ook zeker kan waarderen.